Για δεκαετίες, το μεγαλύτερο μέρος του πιστοποιημένου πατατόσπορου που χρησιμοποιούσαν οι καλλιεργητές ήταν Ελληνικής προέλευσης και η παραγωγή γινόταν κυρίως στην Νάξο . αλλά και στο Νευροκόπι, το Λασίθι την Αρκαδία και άλλες περιοχές.Πλέον η παραγωγή πατατόσπορου στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά κυρίως εξαιτίας των φτηνών εισαγωγών πιστοποιημένου πατατόσπορου από Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και της απαξίωσης της κρατικής σποροπαραγωγής , την εξάπλωση παθογόνων καραντίνας και την γενικότερη αποδυνάμωση του ρόλου των Συνεταιρισμών.